joi, 25 martie 2010


Citate din Gichin Funakoshi
Gichin Funakoshi a adus mult lumii karate-ului. El a adus Karate-do din Okinawa în Japonia. El a conceput cele douăzeci de percepte ale karate-ului; aspecte considerate de el importante pentru educaţia elevului Karateka. Tot Funakoshi a compus Dojo Kun, prezent în şcolile de karate.
"Adevărata Karate-do este: Antrenarea şi dezvoltarea minţii şi trupului în spiritul modestiei, devoţiune totală cauzei juste în perioade critice." ( Funakoshi Gichin. 1973, Karate-do Kyohan, pagina 3).
Gichin Funakoshi s-a născut în Shuri, Okinawa. Funakoshi a venit în Japonia în 1922, la vârsta de 53 de ani, pentru a răspândi şi dezvolta Karate-do. El a fost desemnat să demonstreze karate la prima Convenţie Atletică Naţională în Tokio, organizată de Ministerul Educaţiei din Japonia. Funakoshi a studiat cu mulţi maeştri. A învăţat secretele artei lor şi a adus aceste secrete în Japonia. Odată ajun aici el a deschis prima şcoală de karate, Meishojuka. Mulţi ani mai târziu a deschis faimoasa şcoală Shotokan, distrusă în timpul celui de-al II-lea război mondial.
Când a venit în Japonia Gichin Funakoshi a adus şasesprezece kata-uri: cinci pinan, trei naihanchi, kushanku dai, kushanku sho, seisan, patsai, wanshu, chinto,jutte and jion. Funakoshi credea sincer că este nevoie de o viaţă pentru a stăpânii perfect "o mână" de kata şi, deci, şasesprezece vor fi suficiente. A ales kata-urile pe care le-a considerat cele mai potrivite pentru pregătirea fizică şi autoapărare, susţinând cu încăpăţânare "Karate este o artă nu un sport.". Pentru el Kata era Karate.(Kim, Richard, 1974, The Weaponless Warriors, pagina 94).
Gichin Funakoshi era convins că aspectul intelectual era mult mai important decât cel fizic în karate.
Iată cele douăzeci de percepte concepute de el:
Karate începe şi se sfârşeşte cu respect.
În karate-do nu există intenţia de atac.
Karate este în slujba justiţiei.
Cunoaşte-te pe tine însuţi (însăţi), apoi pe ceilalţi.
Intuiţia este mai mult decât tehnică.
Eliberează-ţi mintea.
Ghinionul apare întodeauna din neglijenţă.
Nu practica karate numai în dojo.
Karate se practică toată viaţa, nu există limită.
Modelează-ţi viaţa de zi cu zi după karate-do, vei ajunge la myo ().
Adevărata artă Karate este ca apa fierbinte: se transformă în apă rece dacă nu este încălzită permanent.
Nu te gândi cum să câştigi, gândeşte-te cum să nu pierzi.
Alternează tehnicile de apărare.
Bătălia se desfăşoară după cum manevrezi stările de kyo(deconcentrare, incapacitate de ripostă) şi jitsu (concentrare, capacitate de ripostă).
Gândeşte-te la mâna şi la piciorul cuiva ca la o sabie.
Când îţi părăseşti locuinţa ai în faţă numeroşi duşmani. Atitudinea ta poate invita la luptă.
Începătorii trebuie să ajungă să stăpânească perfect poziţiile fără să le judece, abia după aceea devin naturale.
Kata trebuie executat corect, fără schimbări, o luptă reală este, însă, cu totul altceva. Dacă kata este executată şi stăpânită corect, comportamentul într-o luptă reală este ca al apei şi succesiunea stărilor kyo-jitsu este corectă.
Puternic şi delicat, întins şi contractat, încet şi rapid, toate trebuiesc corelate cu respiraţia.
Gândeşte şi trăieşte cu aceste percepte în minte în fiecare zi.
Dojo Kun:
Caută perfecţiunea caracterului.
Fi credincios şi loial.
Dedică-te sincer.
Respectă pe ceilalţi.
Nu folosi violenţa.
Aceste cinci Dojo Kun sunt rezultatul direct al faptului că Shihan Gichin Funakoshi credea că Karate-do este mai mult o artă decât un sport. Echilibrând şi îmbogăţind cele douăzeci de percepte enumerate mai sus, care reprezintă regulile călăuzitoare ale pregătirii personale, cu accentul pe strategie, Dojo Kun îndrumă elevul din punctul de vedere al dezvoltării morale. Faptul că Dojo Kun este recitat în multe şcoli tradiţionale Shotokan, cu voce tare, arată importanţa educării spiritului asupra educării fizicului. Accentul pus pe comportamentul moral şi drept menţine elevul pe calea care duce la dezvoltare individuală şi perfecţiune.
Gichin Funakoshi a fost un om modest. El a pus accentul pe perfecţionarea individuală. "El credea în bun simţ şi respectul pe care o fiinţă umană il datorează alteia." (Kim Richard. 1982, The Classical Man, paginile 94-95). Gichin Funakoshi a murit în 1957 în vârstă de 88 de ani. Contribuţia sa la dezvoltarea şi răspândirea artei karate a fost covârşitoare. "Consider Karate-do ca fiind cea mai potrivită dintre toate artele marţiale pentru împlinirea nevoii de pregătire a spiritului." (Funakoshi Gichin. 1973, Karate-do Kyohan, pagina 14).